ایمنی بچهبچه (۱ تا ۳ سال)مجله کودک

چرا کودکان نوپا دچار ریزش مو می‌شن؟

بدن بچه‌‌ها هم مثل ما بزرگسالا یه چرخه طبیعی رشد داره و هرلحظه باید منتظر یه اتفاق جدید در بدن کودکتون باشید. مثل ریزش مو. یعنی هر تار موی بچه‌ به مدت ۲ تا شش سال به طور فعال رشد می‌کنه. بعد از اون، رشد مو یه چرخه استراحت داره و بعد از حدود ۳ ماه مو می‌ریزه و موی جدید به جای اون رشد می‌کنه. پس اگه دیدید کودکتون ریزش مو داره، نگران نباشید، طبیعیه. اما امکان داره شرایطی به وجود بیاد و این ریزش مو غیرطبیعی بشه.

در این مقاله به شما می‌گیم که چه زمانی قراره ریزش مو غیرطبیعی باشه و درمانش هم براتون توضیح می‌دیم.

علت ریزش مو کودکتون چیه؟

اگه کودک ۲۶ ماهه یا بزرگتر دارید، یکی از دلایلی که در ادامه براتون می‌گیم، می‌تونه علت ریزش موی فرزندتون باشه.

متخصص اطفال یا متخصص پوست کودکان می‌تونه این دلایل رو تشخیص بده و درمان مناسب رو تجویز کنه.

کچلی سر (Tinea capitic):

کچلی‌سر یا عفونت قارچی یکی از بیماری‌های شناخته شده برای ریزش مو کودکه. این بیماری به شکل‌های مختلف خودشو نشون میده اما اغلب اگه روی سر کودکتون لکه‌های پوسته پوسته‌شده دیدید حتما به دکتر مراجعه کنید.

لکه‌ها هم معمولا گرد یا بیضی‌شکل هستن و موها هم مثل نقاط سیاه روی پوست سر به نظر می‌آیند.

راه درمانش چیه؟

در این مواقع اگه پزشک، ریزش مو کودکتون رو کچلی سر تشخیص داد، معمولا کودک شما باید ۸ هفته یه دارو ضدقارچ خوراکی مثل گریزئوفولوین رو مصرف کنه. همچنین باید از شامپوهای ضدقارچ مثل سولفیدسلنیوم یا کتوکونازول برای کاهش ریزش مو استفاده کنه.

اینو یادتون باشه این بیماری مسریه پس کودکتون نباید کلاه،بالش، قیچی مو یا برسشو با کسی به اشتراک بذاره.

کچلی سکه‌ای (Alopecia areata):

 حتما این جمله رو شنیدید که «اندازه یه سکه ده تومنی رو سر بچه خالی شده!»

این بیماری اسمش کچلی سکه‌ای یا آلوپسی آره. مسری نیست و به گفته متخصصا براثر حمله سیستم ایمنی بدن به فولیکول‌های مو به وجود میاد. اگه رو سر کودکتون اندازه یه سکه گرد یا بیضی‌شکل خالی شده یا شکستگی مو می‌بنید سریع به دکتر مراجعه کنید. البته حدود ۲۵ درصد بچه‌ها هم از سوراخ‌شدن یا کنده‌شدن ناخن‌هاشون میشه فهمید که به این بیماری مبتلا شدن.

درمانش چیه؟

خیلی از بچه‌هایی که این بیماری رو تجربه کردن، تو یه دوره‌ای موهاشون ریخته و دوباره رشد کرده. توجه کنید دکترها  انواع مختلفی از این اختلال رو شناسایی کردن و ریزش مو هم از کودکی به کودک دیگه فرق داره.

البته باید گفت که این بیماری درمانی ندارد اما میشه با راه‌هایی از پیشرفتش جلوگیری کرد و پزشکا هم داروهایی تجویز می‌کنند تا از حمله بدن به فولیکول‌های مو جلوگیری بشه.

وسواس موکنی (trichotillomania)

این وسواس، یه اختلاله که بچه‌ها موهاشون رو می‌کشند یا می‌پیچونند یا باهاش بازی می‌کنند و می‌کَنند. دراین شرایط ریزش مو به صورت تیکه تیکه است.

دلیل این اختلال می‌تونه استرس و نگرانی ناشی از دست دادن پدربزرگ و مادربزرگ، تولد خواهر یا برادر کوچکتر، طلاق والدین یا مدرسه باشه.

اگه دیدید کودکتون موهاشو می‌کشه، سرزنش‌کردن اصلا راه‌حل خوبی نیست. به یه مشاور مراجعه کنید تا منبع استرس و نگرانیشو پیدا کنه و با درمان مناسب جلوشو بگیره.

ریزش مو تلوژن افلوویوم:

اسمش یه کم عجیبه نه؟ این اختلال زمانی اتفاق میوفته که کودک شما دچار یه استرس شدید مثل تب بالا،از دست دادن یکی از عزیزان، آسیب شدید، یا استفاده از برخی داروهای تجویزی بشه.

در این اختلال، چرخه طبیعی رشد مو متوقف میشه. در این حالت رشد فولیکول‌های مو متوقف و وارد مرحله استراحت میشه. ۶ تا ۱۶ هفته بعد موها بیش از اندازه می‌ریزند و باعث طاسی جزئی یا کامل می‌شن.

درمانش چیه؟

راستش این مورد درمانی نداره. حتی هیچ آزمایش قطعی هم برای تشخیصش موجود نیست. ولی بعد از اینکه رویداد استرس‌زا متوقف شد، بین شش ماه تا یکسال دوباره موها رشد می‌کنند.

کمبود تغذیه:

کمبود ویتامین‌ها با اینکه زیاد رایج نیست اما یکی از دلایل ریزش مو در کودکانه. اگه کودکتون دچار ریزش مو غیر طبیعی شد، چون ویتامین‌های زیر رو در بدنش کم داره:

  • ویتامین H یا بیوتین یکی از ویتامین‌های گروه B هست.
  • روی (ZINK) یک ماده معدنی ضروریه و حتی مصرف اون در دوران بارداری،کودکی و بلوغ تاکید میشه.

توجه داشته باشید امکان داره ریزش مو نشونه مصرف بیش از حد ویتامین A باشه.

درمانش چیه؟

با یه رژیم غذایی متنوع و سالم میشه از کمبود ویتامین کودکتون جلوگیری کنید. البته قبل اینکه به کودکتون ویتامینی بدید و در عین‌حال مشکوک هستید که کودکتون کمبود ویتامین داره، سریع با دکترش صحبت کنید.

مشکل غدد

اگه ریزش مو کودکتون هیچ‌کدوم از موارد بالا نبود، به تیروئیدش شک کنید! در بعضی مواقع تیروئید کم‌کاره و با آزمایش خون می‌تونید بفهمید مشکل از تیروئیده یا نه.

درمانش چیه؟

دکتر برای تیروئید داروهایی تجویز می‌کنه که البته تعداد دارو به خیلی موارد بستگی داره:

  • سن و سابقه پزشکی کودک
  • میزان گسترش بیماری
  • تحمل فرزند شما برای داروها و شاید درمان‌های خاص
  • نظر شما برای اینکه درمان به چه صورت باشه
کودکی ناراحت از ریزش مو

دلایل ریزش مو که شما نمی‌دونید!

ریزش مو یسری دلایل پزشکی داره که با مراجعه به دکتر میشه اونا رو رفع کرد. اما یسری دلایل هست که به مرور زمان خودشون از بین می‌رن.

  • ریزش موی نوزاد: حتما دیدید که خیلی از نوزادها در چندماه اول زندگیشون موهاشون رو از دست می‌دن اما نگران نباشید چون موهای دائمی جایگزین میشن
  • مالش دادن: اگه کودکتون بین ۳ تا ۶ ماهه‌اس امکان داره به دلیل اصطکاک با تشک تخت یا صندلی ماشین دچار طاسی بشه البته اندازه کمه و وقتی کودکتون یاد گرفت که بشینه موهاش دوباره رشد می‌کنند.
  • انواع بستن مو: برس‌زدن شدید مو یا دم اسبی بستن و بافتنش ممکنه باعث ریزش مو کودکتون بشه. پس با موهاش با مهربونی رفتار کنید!

در پایان… چه‌زمانی پیش دکتر بریم؟

برخی از شما پدرها و مادرها تا یه مشت مو تو برس بچه می‌بینید،وحشت می‌کنید. اما نگران نباشید چون بچه‌ها هرروز یه مقدار مو از دست می‌دن. زمانی نگران‌کننده‌اس و باید دنبال درمان باشید که کودکتون علائم زیر رو داشته باشه:

-اگه کودکتون از خارش یا درد پوست سرش ناراحته

– مژه‌ها و ابروهاشو از دست داده

-رو سر کودکتون اندازه یه سکه خالی شده

-کودکتون بیش از اندازه موهاشو از دست می‌ده

-ریزش موی کودکتون با یه بیماری یا خوردن یه دارو شروع شده

-اتفاقای زیادی مثل سوختگی یا ضربه محکم به سر ممکنه باعث ریزش بشه چون به فولیکول‌‌های مو آسیب وارد شده.

اینم توجه داشته باشید که اگه کودکتون به کچلی سر دچار شده باشه،خیلی آسیب‌پذیره و به حمایت روانی نیاز داره. پس از یه متخصص سلامت روان کمک بگیرید.

منبع
everydayhealthmedicalnewstodaywebmd

بهناز

من بهنازم. خبرنگار و یه عاشق حوزه کودک. به همین خاطر در آی‌قصه مشغول شدم تا یه قدم به دنیای کودکان نزدیک بشم. در سایت آی‌قصه هم سعی می‌کنم مطالبی که به درد شما پدرها و مادرها برای تربیت و رفتار با کودکتون می‌خوره، منتشر کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا