سلامت و تناسب اندام کودک, کودک (۳ تا ۱۲ سال), مجله کودک

کودکان و مساله خوردن دارو

مجله کودک، مصرف دارو کودکان

خوردن دارو هیچ وقت کار لذت بخشی نبوده حتی برای بزرگترها، پس انتظار نداشته باشید بچه‌ها نیز با اشتیاق از آن استقبال کنند. خوردن دارو برای نوزادان و کودکان زیر 4 سال کاملا به عهده والدین است، اما ما در این مقاله می خواهیم درباره مشکلات کودکان بزرگتر از 4 سال برای خوردن داروهایشان صحبت کنیم. کودکان و نوجوانانی که درکی از اعمالی که انجام می دهند دارد و در سنین بالاتر خودشان می توانند دارویشان را مصرف کنند.

این مقاله از سایت معتبر infoaboutkids توسط مجله کودک، تم پژوهشی و آموزشی آی قصه ترجمه شده است.

مجله کودک، مصرف دارو کودکان

نکته‌ای که هنگام استفاده از هر نوع دارو باید از اهمیت بالایی برخوردار ‌باشد این است که دستورالعمل پزشک را کاملا دنبال کرده و مقدار مناسبی از دارو را در زمان مناسب مصرف کنیم. مصرف صحیح دارو یکی از بهترین راه‌ها برای مبارزه با بیماری یا کنترل آن است. بسیاری از مردم در مصرف صحیح داروها مشکل دارند و از این میان، احتمال فراموش کردن/نادیده گرفتن موعد مصرف دارو در کودکان و نوجوانان بیشتر از بقیه است. والدین نقش پررنگی در کمک به کودکان و حتی نوجوانان در مصرف بموقع و درست داروهایشان ایفا می‌کنند.  خوشبختانه، راهکارهای زیادی در این زمینه وجود دارد که کار شما و فرزندتان را راحت می‌کنند.

قدم اول این است که بفهمید آیا فرزندتان داروهایش را سر وقت مصرف می‌کند یا خیر، و اگر جواب مثبت است، دلیل آن چیست؟ دلایل زیادی برای عدم مصرف دارو در کودکان و نوجوانان وجود دارد، حال چه بصورت اتفاقی و چه از روی عمد. اکثر اوقات، ساده‌ترین راه برای فهم این موضوع این است که با آرامش با آن‌ها صحبت کنید و ببینید کجای کار برایشان مشکل است.

وقتی کودکان از روی عمد، موعد مصرف دارویشان را از دست می‌دهند  

دلایلی که معمولا کودکان و نوجوانان برای فراموشی عمدی مصرف داروهایشان سر زمان مقرر عنوان می‌کنند عبارتند از:

  • عوارض جانبی همچون حالت تهوع، یا حس و حال عجیب و غریبی که بعد از مصرف دارو به آن‌ها دست می‌دهد.
  • مزه حال بهم زن، تلخ یا ناخوشایند دارو.
  • مشکل در بلعیدن دارو و یا ترس از خفگی هنگام مصرف قرص و کپسول.
  • خسته شدن از زندگی با یک بیماری خاص و اینکه مجبورند همیشه دارو مصرف کنند.
  • مصرف دارو به آن‌ها یادآوری می‌کند که بیمار هستند و همین باعث ناراحتی و نگرانی آن‌ها می‌شود.
  • این تصور که یازی به مصرف دارو ندارند چون معتقدند که هیچ بیماری ندارند.
مجله کودک، مصرف دارو کودکان

اگر فرزندتان بدلیل عوارض جانبی یا مزه بد دارو، از مصرف آن خودداری می‌کند، با پزشک خود صحبت کنید و از او بخواهید راهکارهایی برای حل این معضل به شما ارائه دهد. در اغلب موارد، راه‌حل‌های ساده‌ای برای رفع این مشکلات وجود دارد مثلا مصرف دارو همراه با غذا، مخلوط کردن دارو با چیز دیگری که باعث شود مزه بد آن از بین برود و یا مصرف دارو به شکلی دیگر (مثلا بجای قرص، از فرم مایع آن استفاده شود). در مواقع دیگر، تنظیم مقدار مصرف دارو، زمان مصرف آن، و یا حتی مصرف نوع جدیدی از دارو به نتایج بهتر و عوارض ناخوشایند کمتری منجر می‌شود.

اگر فرزند خردسال یا نوجوانتان در قورت دادن دارو مشکل دارد یا می‌ترسد خفه شود، او را تشویق کنید:

  • صاف بنشیند و سرش را 45 درجه به سمت عقب خم کرده و قورت دادن قرص را در این حالت تمرین کند.
  • بلع آبنبات‌های کوچک (مثل اسپرینکل) را تمرین کرده و بعد از مدتی، سعی کند کم کم آبنبات‌های بزرگتر را قورت دهد که هم‌اندازه قرص‌هایش باشد.
مجله کودک، مصرف دارو کودکان

اگر شما هم به عنوان والدین، هیجان بیشتری از خود نشان دهید و تشویقشان کنید و یا پاداش‌هایی را برایشان در نظر بگیرید، بچه‌ها انگیزه بیشتری برای ادامه تمرینات خود پیدا خواهند کرد. اما اگر باز هم قورت دادن دارو برای فرزندتان مشکل بود، از پزشک خود کمک بگیرید.

در صورتی که فرزند خردسال یا نوجوانتان به این دلیل از مصرف دارو اجتناب می‌کنند که بیماری خاصی دارند و فکر کردن در مورد آن، باعث ناراحتی، عصبانیت و یا نگرانی آن‌ها می‌شود، صحبت با یک روانشناس، کمک زیادی به آن‌ها خواهد کرد. رواندرمانی به نوجوانان کمک می‌کند حس بهتری نسبت به وضعیت و بیماری خود پیدا کنند و با شرایط خاص خود کنار بیایند. رواندرمانی همچنین باعث می‌شود بچه‌ها و نوجوانان به اهمیت مصرف داروهای خود پی ببرند و تمایل بیشتری به پیروی از دستورات پزشک و مصرف منظم دارو داشته باشند. اگر فرزندتان درکی از شرایط و بیماری خود ندارد و نمی‌داند چرا باید دارو مصرف کند، از پزشکتان بخواهید موضوع را با زبانی که مناسب سنش باشد و او را به وحشت نیندازد، برایش توضیح دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *