چگونه فرزندان بزرگترمان را برای پذیرفتن نوزاد جدید آماده کنیم؟

ورود یک کودک جدید به خانواده، هم شور و شعف و هم چالشهای زیادی را با خود به همراه میآورد. از یک سو، بخاطر نوزاد جدید خوشحال و هیجان زدهاید، ولی از سوی دیگر، نگران این هستید که بچههای بزرگترتان چه واکنشی به این قضیه نشان خواهند داد.
سوالات زیادی ذهنتان را درگیر میکند از جمله اینکه، چطور به فرزندان ارشدمان بگوییم که بزودی صاحب یک خواهر یا برادر کوچکتر خواهند شد؟ آیا آنها به نوزاد جدید حسادت خواهند کرد؟ چطور می توانیم به آنها کمک کنیم با هم کنار بیایند؟
کودکان در سنین مختلف، به طرق متفاوتی نسبت به نوزاد جدید واکنش نشان میدهند.
اگر از تفاوتهای رفتاری بچهها در سنین مختلف آگاه باشید، خیلی راحتتر میتوانید از پس تغییرات جدید ایجاد شده در خانواده برآیید.
این مقاله از منبع معتبر healthychildren به صورت آزاد توسط مجله کودک، گروه پژوهشی و آموزشی آی قصه ترجمه شده است.

کودکان نوپا (۱ تا ۲ سال)
بچهها در این سن، درک زیادی از داشتن یک خواهر یا برادر جدید ندارند. اما باز هم باید بگذارید فرزندتان حرفهای شما درباره کودک جدید را بشنود و خوشحالی و هیجان شما را احساس کند. شاید دلیل هیجان شما را نفهمد، ولی رفتار و حرکات شما به او هم سرایت کرده و او هم هیجانزده خواهد شد.
به خاطر داشته باشید که شاید نتوانید همیشه و در همه حال، نیازهای هر دو کودک خود را – مخصوصا از سوی خودتان – برآورده کنید. در لحظاتی که احساس درماندگی میکنید، از همسرتان و سایر بستگان و دوستان خود بخواهید به شما کمک کنند.
- با هم کتابهای مصوری که در مورد نوزاد جدید است را بخوانید. حداقلش این است که فرزندتان با واژههایی چون “خواهر”، “برادر” و “نوزاد جدید” آشنا خواهد شد.
- پس از تولد نوزاد جدید، سعی کنید برای کودک بزرگتر خود، کار خاصی انجام دهید. با این کار به او اطمینان میدهید که هنوز هم دوستش دارید. مثلا میتوانید برایش یک هدیه ویژه بخرید، بگذارید با پدر، مادربزرگ، یا دیگر کسانی که رابطه صمیمی با آنها دارد وقت بگذراند، یا اینکه او را به مکانی خاص که دوست دارد ببرید.

پذیرش بچه دوم خانواده توسط فرزند بزرگتر مسئله مهمی در این روزهاست. قبلترها که ما بچه بودیم دهه ۵۰ و ۶۰ را میگویم، تعداد بچههای خانواده و فامیل بیشتر بود و همه با هم بزرگ میشدند، خانواده هستهای به این صورت الان نبود و توجه و اهمیت هر فرزند خیلی به چشم نمیآمد. اما این روزها در خانوادههای کوچکتر که بعد از سالها دارای یک فرزند یا یک نوه میشوند و آن بچه مدت زیادی تمام توجه همه اعضای خانواده را داراست و بگونهای مرکز توجه است، آمدن به یکباره فرزند جدید که به نوعی توجهها را به سمت خود میکشد، حس حسادت بیشتری را در فرزند بزرگتر ایجاد میکند.
تا قبل از ۲ سالگی این حسها خیلی زیاد نیست مشکلات کمتر و به نوعی بچهها با هم بزرگ میشوند. اما بعد از ۲ سال است که دردسرها و حسادتها شروع می شود. قسمت دوم این مقاله را از دست ندهید. مجله کودک، گروه پژوهشی و آموزشی آی قصه را دنبال کنید.