بازی و فعالیت کودککودک (۳ تا ۱۲ سال)مجله کودک

آیا تیک تاک برای کودکان ایمن است؟

این روزها وقتی تو پارک و کوچه و خیابون قدم می‌زنیم، کودکان و نوجوونایی رو می‌بینیم که جلوی گوشی‌هاشون می‌رقصن و می‌خونند. شاید یه زمانی برامون این حرکات عجیب بود ولی حالا هممون می‌دونیم تموم این حرکات برای برنامه‌ای به اسم «تیک‌تاکه».

تیک‌تاک یه شبکه اجتماعیه که بین بچه‌ها به خصوص نوجوونای بین ۱۲ تا ۱۵ سال خیلی محبوب شده. در کنارش مادرها و پدرها فکر می‌کنند استفاده از این شبکه اجتماعی ایمن نیست و بچه‌ها نباید زیاد از این تیک‌تاک استفاده کنند.

ولی ما فکر می‌کنیم میشه استفاده از این شبکه‌های اجتماعی رو مدیریت کرد. چطوری؟ این مقاله رو از دست ندید.


تیک‌تاک چیه؟

چین در ابتدا تیک‌تاک رو سپتامبر ۲۰۱۶ در بازار داخلی خود منتشر و یک سال بعد این اپلکیشن رو برای کاربران iOS و اندروید در اکثر بازارهای خارج از چین راه‌اندازی کرد. تیک‌تاک اینقد در دنیا محبوب شد که اکتبر ۲۰۲۰ اعلام کردند آمار دانلودش از ۲میلیارد بار در سراسر جهان گذشت.

مردم تو این شبکه اجتماعی می‌تونند ویدیوهای ۱۵ ثانیه‌ای از خودشون ضبط و منتشر کنند. میشه تو تیک‌تاک این ویدیوها رو با افکت و موسیقی قشنگ‌تر کرد.

همه مردم چه حرفه‌ای و چه آماتور می‌تونن با فیلتر و افکت و موسیقی و برچسب (استیکر)ویدیو بسازند و از هرکجای دنیا تو تیک‌تاک منتشر کنند.

تیک‌تاک اینقد پرطرفداره که آدما حتی برای تبلیغ کسب‌وکارهاشون هم از این شبکه اجتماعی استفاده می‌کنند.

تیک‌تاک چقد امنه؟

باید گفت استفاده از هرشبکه اجتماعی می‌تونه ریسک‌های خودش رو داشته باشه. ولی بچه‌ها می‌تونند با همراهی شما بزرگترها به صورت امن از تیک‌تاک استفاده کنند.

آیا می‌دونستید تیک‌تاک برای سنین مختلف قوانین مختلفی داره؟

  • بچه‌های زیر ۱۳ سال نمی‌تونند ویدیو منتشر کنند یا نظراتشون رو به اشتراک بذارند. محتوا برای این بچه‌ها دستچین شده.
  • برای بچه‌های ۱۳ تا ۱۵ سال- اکانت این بچه‌ها به صورت پیش‌فرض خصوصیه.فقط دوستاشون می‌تونند برای ویدیوها نظرشون رو بذارند.
  • فقط کاربرای بالای ۱۶ سال و بیشتر می‌تونند پخش زنده (livestream) و پیام خصوصی داشته باشند.
  • فقط کاربرای بالای ۱۸ سال می‌تونند هدیه مجازی دریافت و ارسال کنند.

تیک‌تاک حتی به پدرها و مادرها پیشنهاد داده که برای استفاده بچه‌هاشون از اپلکیشن تیک‌تاک زمان تعیین کنند و برای تماشای ویدیو هم محدودیت ایجاد کنند.

تیک‌تاک برای چه سنی مناسبه؟

همونطور که رسانه common sense پیشنهاد می‌ده،این اپلیکیشن برای سن بالای ۱۵ سال مناسبه. البته خود تیک‌تاک اصرار داره که کاربراش باید حداقل ۱۳ سال سن داشته باشند تا از ابتدایی‌ترین ویژگی‌های این اپلیکیشن استفاده کنند. البته برای استفاده کوچکترها هم راه‌حلایی هست.

نکاتی که والدین باید درمورد تیک‌تاک بدونند!

بچه‌ها می‌تونند هدف سواستفاده‌گرها قرار بگیرند:

مثل همه شبکه‌های اجتماعی که قابلیت نظردادن و ارسال پیام خصوصی داره، بچه شما هم ممکنه در معرض چت‌کردن و ارسال و دریافت پیام خصوصی از سمت هرکسی به خصوص غریبه‌ها باشه. این چت‌کردن کار رو برای افراد سودجو راحت‌تر می‌کنه. یعنی اونا می‌تونند با استفاده از تعریف و چاپلوسی به راحتی از احساسات کودکتون سواستفاده کنند.

کودکتون خیلی راحت درمعرض محتواهای نامناسبه:

حتی اگه اکانت کودکتون خصوصی باشه اما در بخش feed عمومی به راحتی به محتواهای حاوی خشونت و جنسی دسترسی پیدا می‌کند. دسته‌بندی محتواهای نامناسب در تیک‌تاک خیلی زیاده. حتی شاید بچه‌‌ها دوست داشته باشند اون ویدیوها رو بازسازی کنند.

 

اعتیاد به شبکه‌های اجتماعی اثرات منفی روی کودک می‌ذاره:

تحقیقی در چین نشون داده که اعتیاد به تیک‌تاک و درکل شبکه‌‌های اجتماعی باعث افسردگی، استرس و اضطراب در کودکان و نوجوانان می‌شود.  حتی بعضی از روزنامه‌ها هم گزارشایی نوشتند دراین مورد که در سراسر دنیا سلامت فیزیکی بچه‌ها به خطر افتاده که اضطراب و افسردگی و استفاده از شبکه‌های اجتماعی می‌تونند عامل موثر باشند.

خود اپلکیشن تیک‌تاک می‌تونه باعث اضطراب در کودکان بشه:

تیک‌تاک بچه‌ها رو تشویق می‌کنه تا کلی محتوای خلاقانه بسازند تا کاربرای دیگه به اونا واکنش نشون بدن. امکان داره بچه‌ها برای تولید محتوای بهتر و خلاقانه‌تر تحت فشار باشند. این موضوع باعث اضطراب و استرس شدید میشه. به خصوص اگه بچه‌ها اونطور که می‌خوان محبوب نشوند. حتی امکان دارد بچه‌ها درگیر یسری چالش‌ها در تیک‌تاک بشوند که خطرناک باشد.

امکان داره بچه‌هاتون درگیر قلدرهای سایبری شوند:

وقتی ویدیوها به اندازه کافی بامزه و موفق نباشند،  باعث میشه قلدرها تو فضای مجازی بچه‌ها رو مسخره کنند. مردم حتی با اسم مستعار اکانت درست می‌کنند تا به کسایی که دوستشون ندارند حمله کنند.

چجوری در تیک‌تاک همراه کودکم باشم؟

شما می‌تونید یه سپر نامرئی بین کودکتون و محتواهای تیک‌تاک بسازین. چجوری؟ مساله خیلی ساده‌اس. همراه بچه‌‌هاتون بشید. یعنی با هم ویدیو درست کنید و با هم ویدیوهای دیگران رو تماشا کنید.

شما همچنین می‌تونید از «family safety mode» استفاده کنید و صفحه خودتون رو به صفحه کودکتون متصل (pair) کنید. به این صورت می‌تونید برای بچه‌اتون محدودیت تماشای ویدیو تعیین کنید.

یا اینکه حالت تحت نظارت (restricted Mode) رو فعال کنید. به این صورت محتواهای نامناسب رو نمی‌بینه. شما حتی می‌تونید بخش ارسال پیام خصوصی رو هم خاموش کنید تا بچه نتونه پیامی دریافت یا ارسال کند. شما به عنوان والدین همچنین می‌تونید قابلیت جست‌جوی بچه‌ها رو غیرفعال کنید.

بخش کنترل والدین تیک‌تاک کجاست؟

تیک‌تاک چند راه‌حل به پدرها و مادرها نشون داده تا صفحه کودکانشون رو کنترل کنند.

اما این بخش کنترل والدین در تیک‌تاک کجاست؟ شما کافیه به اپلکیشن تیک‌تاک فرزندتون وارد بشید، سه نقطه سمت راست بالای پروفایل کاربر رو انتخاب کنید، بعد «digital wellbeing» کنار گزینه چتر رو انتخاب کنید. از اونجا می‌تونید قابلیت‌هایی که می‌خواید غیرفعال کنید رو انتخاب کنید.

مدیریت زمان صفحه نمایش(screen time management):

فعال‌کردن این بخش، باعث میشه زمان استفاده از کاربر در اپلکیشن محدود بشه. اگر فقط همین ویژگی رو برای بچه‌اتون فعال می‌کنید،یه رمز هم برای تنظیمات مشخص کنید.

حالت تحت نظارت(Restricted Mode):

این حالت، محتواهایی که مخصوص بزرگترهاست رو برای بچه‌ها قفل می‌کنه. اما حتی اگه این فیلتر هم روشن باشه، امکان داره بچه‌ها با دستکاری تنظیمات باز هم با ویدیوهای نامناسب مواجه بشن، پس یه رمز هم برای تنظیمات مشخص کنید.

اتصال خانوادگی (family pairing):

برای اینکه این قسمت رو فعال کنید، اول تیک‌تاک رو روی گوشی خودتون نصب کنید و یه اکانت بسازید، به صورت دستی هم اکانت برای بچه‌اتون یه اکانت درست کنید.

روی دوتا گوشی، سه نقطه بغل پروفایل کاربر رو فشار بدید، بعد گزینه family pairing رو انتخاب کنید.اکانت خودتون رو با یه QR CODE به اکانت کودکتون متصل کنید.

البته توجه داشته باشین امکان داره کودکتون دوباره برنامه تیک‌تاک رو نصب کنه و با یه شماره یا ایمیل جدید اکانت بسازه. پس همه راه‌ها برای کنترل بدون خطا هم نیستند.

چیکار کنیم اگه کودکمون خواست معروف بشه؟

امن‌ترین راه استفاده از تیک‌تاک، خصوصی‌کردن صفحه اکانت کودکه؛ ولی اینو به یاد داشته باشید طبیعت شبکه اجتماعی اینه که به سرعت کاربران رو معروف می‌کنه و حتی در برخی کشورها به تلویزیون راه پیدا می‌کنند.

در این صورت بچه‌اتون حتما التماس میکنه که اکانتشو عمومی کنه. حتی برای اینکه معروف بشند امکان داره کارهایی انجام بدن که تا حالا انجام نمی‌دادند.

حتی ممکنه درمورد تایید مجازی و گرفتن لایک خیلی خیلی حساس بشه که البته این موضوع برای سلامتی روح و جسمش اصلا خوب نیست.

پدرها و مادرها در این مواقع می‌تونند با الگوسازی درست و برقراری ارتباط دوستانه، این موضوع رو مدیریت کنند. اونا باید محدودیتی رو برای ویدیوهایی که کودکان می‌خواهند منتشر کنند، تعیین کنند.

در آخر….

نسل جدید رو نمی‌تونیم از شبکه‌های اجتماعی دور نگه داریم. اونا بالاخره راهی پیدا می‌کنند تا با دوستاشون در شبکه‌های اجتماعی ویدیو و عکس درست و منتشر کنند. مهم اینه که شما بتونید با این نسل ارتباط خوبی برقرار کنید و بتونید براشون قوانین و محدودیت‌هایی تعیین کنید تا کودکتون در این فضا آسیب نبینه.

منبع
commonsenceparentssecurity

بهناز

من بهنازم. خبرنگار و یه عاشق حوزه کودک. به همین خاطر در آی‌قصه مشغول شدم تا یه قدم به دنیای کودکان نزدیک بشم. در سایت آی‌قصه هم سعی می‌کنم مطالبی که به درد شما پدرها و مادرها برای تربیت و رفتار با کودکتون می‌خوره، منتشر کنم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا