معرفی انیمیشن

انیمیشن لوکا؛ پسری از قعر دریا

انیمیشن لوکا یک انیمیشن کودکانه دیگر از دیزنی است

کارتون لوکا، جدیدترین ساخته‌ی کمپانی پیکسار و دیزنی است. این انیمیشن کودکانه که محصول سال ۲۰۲۱ است داستان پسربچه‌ای دریایی به نام “لوکا” است. پسرکی که ذهنش با افکار و باورهای قدیمی بزرگتر‌ها پر شده اما قلبش مملو از شوق ماجراجویی است. فاطمه فرهاد، نویسنده‌ی مجله کودک، از جذابیت‌های این کارتون برای مخاطبان سایت آی‌قصه می‌گوید.



ساکت باش برونو!

قصه‌ی کارتون لوکا از آنجا شروع می‌شود که یک روز لوکا در حین ماجراجویی‌های بی‌خطرش به آلبرتو بر می‌خورد. آلبرتو نقطه مقابل لوکاست. آلبرتو تنهاست و هیچ بزرگتری نیست که برایش قانون‌گذاری کند. آلبرتو خلاقیت خالص است و با شعار “ساکت باش برونو”، لوکا را نیز با خود همراه می‌کند. آلبرتو به لوکا می‌آموزد که از بودن در سرزمین “هیولاهای زمینی” لذت ببرد و حتی با یک دخترک زمینی هم دوست شود. چیزی که کاملا برخلاف قوانین والدین محتاط لوکا است.



انیمیشن لوکا پیامی برای والدین دارد

همه ما به عنوان والدین ترس‌هایی داریم و ترس از اشتباهات فرزندانمان از بزرگترین آنهاست. ما همیشه می‌خواهیم از کودکانمان محافظت کنیم و آموزه‌هایمان را به آنها منتقل کنیم. آموزه‌هایی که ممکن است اشتباه و یا تاریخ‌گذشته باشند. انیمیشن لوکا به والدین می‌آموزد که به کودکان اجازه اکتشاف بدهند. شاید کودک شما همان موجود دریایی از قعر دریا باشد که عاشق منظومه شمسی است و اگر از دریای امن‌اش بیرون نپرد و تغییر شکل ندهد، هرگز به رویاهایش دست نیابد. مادر لوکا، به عنوان یک مادر خرس، یا در حقیقت همان مادر هلکوپتری همواره در حال دنبال کردن فرزندش است و ترس از دست دادن لوکا او را رها نمی‌کند. مادر و پدر لوکا، نمونه کامل بیش والدگری هستند. (برای آشنایی با این نوع از والدگری، گزارش نشست فرزندپروری را بخوانید.)



هیس! پسرها هم گریه می‌کنند

کارتون لوکا یکی از معدود انیمیشن‌هایی است که قهرمان‌های آن دو پسربچه هستند. لوکا، قصه‌ای در مورد دوستی مردانه است. دوستی‌های مردانه نیز می‌تواند مثل دوستی‌های زنانه به پیوند برادری ختم شود و بله، پسربچه‌ها هم می‌توانند به‌خاطر دور شدن از دوست‌شان بزنند زیر گریه. هیچ عیبی ندارد که با دوستت دعوا کنی و یا حتی تحت تاثیر ترس‌هایت او را از خودت برانی. انیمیشن لوکا سرشار از احساسات است. دوستی لوکا و آلبرتو یکی از زیباترین و دلنشین‌ترین دوستی‌های کودکانه‌ای است که تا به‌حال دیده‌اید.



هر که از ما نیست هیولاست!

اهمیت پذیرش، یکی از مضامین اصلی کارتون لوکا است. در این کارتون، ناشناخته‌ها هیولا هستند و نه تنها باید از آنها ترسید بلکه آنهایی که کمی شجاع‌تر هستند فکر می‌کنند باید ناشناخته‌ها را از بین برد. اما لوکا و آلبرتو، می‌خواهند از منطقه امن‌شان بیرون بیایند و هیولاها را بشناسند.

در سرزمین لوکا نه هیولای دریایی وجود دارد نه زمینی، ترس‌ها در سنت‌ها ریشه دارند و بس. زیباترین جمله‌ی فیلم هم از دهان مادربزرگ باحال و ماجراجوی لوکا بیرون می‌آید. مادربزرگ لوکا، که پیرزنی بامزه با گذشته‌ای جذاب است در حالی که از مهمانی در کنار هیولاهای زمینی لذت می‌برد به والدین لوکا می‌گوید: «بعضی آدم‌ها هیچوقت از اون خوششون نمیاد، اما خیلی‌ها هم او رو می‌پذیرند». و تنها مهم این است که خودمان باشیم، اجازه بدهیم پاهای پر از فلسمان را همه ببینند و رویاهایمان را با بدن آبی‌رنگمان دنبال کنیم.




انیمیشن‌های کودکانه را بشناسید: انیمیشن up




می‌توان با یک دست ماهیگیری کرد

در کارتون لوکا ما با طیف گسترده‌ای از انسان‌ها و خانواده‌ها روبروییم. ماهیگیری که یک دست ندارد، نه چون آن را در یک نبرد از دست داده، نه، چون از ابتدا اینگونه متولد شده‌است. پدر و مادر  “جولیا”، دختر بی‌پروا و رقابت‌جوی داستان، مدت‌هاست از هم جدا شده‌اند. در انیمیشن “لوکا”، ما با یک جامعه واقعی روبرو هستیم. در این کارتون هیچ زنی عاشق مردی نمی‌شود، هیچ پدر و مادری به سفر نمی‌روند و خبر فوتشان نمی‌رسد. کارتون “لوکا”، پر از آدم‌هایی است مثل خودمان.



برونوی خودت را پیدا کن!

همه ما یک “گلام” درون داریم که در لحظات حیاتی با صدایی بی‌حال و مایوس‌کننده بهمان اخطار می‌دهد که: «من می‌دونم ما موفق نمی‌شیم». آلبرتوی انیمیشن لوکا اما یک روش منحصر به فرد برای مقابله با “گلام” درونش دارد. اسم ندای منفی‌نگر درون آلبرتو “برونو” است که بعید نیست ربطی به پدر گمشده‌اش داشته باشد. آلبرتو به برونوی در‌نش می‌گوید که ساکت شود. و به لوکا هم می‌آموزد به با برونوی خودش همین کار را انجام بدهد. “ساکت باش برونو”، شعاری است که در این دنیای پر از مرزبندی و ناامیدی به دردمان می‌خورد تا بتوانیم سوار بر وسپا به آسمان پرواز کنیم و از ته‌دل بخندیم.



آیا انیمیشن لوکا مناسب کودکان است؟

انیمیشن لوکا داستانی جذاب، دلنشین و سراسر ماجراجویی، به همراه پایانی احساسی دارد. طبق گفته بسیاری از مجلات معتبر فیلم این انیمیشن مناسب کودکان بالای ۵ سال است. اما اگر کودک شما کمی حساس است بهتر است در حین تماشای “لوکا” در کنارش بنشینید. خشونت کارتون “لوکا”، اگر بتوان به آن خشونت گفت، شامل صحنه‌هایی چون افتادن، پرت شدن، درگیری نوجوانانه و صحنه‌های اکشن-کمدی دیگر است. شاید برهنه‌ترین خشونت کارتون لوکا دامن‌گیر مضمونش شود. در این انیمیشن، هیولاهای انسانی با نیزه به دنبال هیولاهای دریایی هستند. البته هیچ هیولای دریایی شکار نمی‌شود و حتی در حین درگیری‌های کودکانه و یا صحنه‌های اکشن نیز خونی از بینی کسی نمی‌آید.



فرصت‌هایی که کارتون لوکا برای گفت‌و‌گو در اختیارمان قرار می‌دهد

یک کاسه بزرگ پاپ‌کورن درست کنید و در کنار اعضای خانواده به تماشای کارتون لوکا بنشینید و البته به توصیه آی‌قصه گوش کنید و جلسه بحث و گفت‌و‌گوی بعد از فیلم فراموش‌تان نشود. نیازی نیست آن را مثل یک جلسه رسمی و واقعی برگزار کنید. اماحتما با کودک در مورد فیلمی که تماشا کرده، صحبت کنید.

  • چرا مردم روستا این‌قدر از هیولاهای دریایی می‌ترسند؟ هیولاهای دریایی چطور؟ واقعا ترسناکند؟
  • چرا لوکا از خانه فرار کرد؟ به نظر تو چرا والدین لوکا به او اجازه نمی‌دهند که به زمین برود؟ چگونه می‌توانستند قبل از اینکه لوکا فرار کند مشکلاتشان را حل کنند؟
  • آن پسرک قلدر فیلم چرا قلدر است و سرانجام چه کسی و چگونه جلوی قلدری‌اش را می‌گیرد؟ قلدر بودن چرا بد است؟
  • رویای تو چیست؟ چیزی هست که بخواهی تجربه کنی و فکر کنی نمی‌توانی؟
  • تو هم برونوی درون داری؟ تا به حال با تو حرف زده؟ آخرین چیزی که بهت گفته چه بوده و تو چه جوابش را داده‌ای؟


مجله کودک، تیم پژوهشی و آموزشی اپلیکیشن قصه کودکانه آی‌قصه، هر هفته یک انیمیشن کودکانه به مخاطبانش پیشنهاد می‌کند. معرفی این هفته را به قلم فاطمه فرهاد خواندید. اگر به دنیال انیمیشن‌های خوب برای تماشا با فرزندتان هستید، حتما بخش «پیشنهاد انیمیشن» در سایت آی قصه را ببینید.



این مطلب به کمک منابع معتبر زیر آماده شده است.

Screen Rant – Luca’s Ending Explained (Link)

Parent Previews – Luca Parent Guide (Link)

Youtube – Are there any red flags for parents in Luca? (Link)

Common Sense Media – Luca (Link)

The Momma Diaries – Luca Parents Guide (Link)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *