آی قصه: بچههای دهه نودی با نسل ما در زمینههای زیادی فرق دارند؛ آنها از همان اول با تلفن هوشمند به دنیا اومدند. از وقتی چشم باز کردند دنیا دنیا کارتون ندیده و جدید داشتند که اگر صبح تا شب، شب تا صبح هم تماشا میکردند تمام نمیشد! دنیای بچههای امروزی زمین تا آسمان با دنیای ما بچههای دیروز، متفاوت است و این تفاوت نه بد و نه خوب است! اما هم ما بچههای دیروز و هم بچههای امروز احتیاج داریم که حواسمان را جمع کنیم تا زندگیمان در تلفن همراه و اینترنت و تلویزیون خلاصه نشود! نمیخواهیم شعار بدهیم یا از بدیهای اینترنت و رسانه جمعی بگوییم یا در مورد کمهوش شدن بچههایی که سرشان در گوشی است، حرف بزنیم! در این پست قرار است ببینیم خانواده گوزن آبی با تکنولوژی چطوری تا میکنند و راهکارهای باحالی برای مدیریت زمان استفاده کودکان از موبایل یاد بگیریم.
با وجود نمایشگرهایی که تقریباً در همه جا دیده میشوند، کنترل زمان صفحه نمایش کودک می تواند چالشبرانگیز باشد. زمان معینی استفاده کودکان از موبایل میتواند برای آنها آموزشی به همراه داشته باشد و همچنین از رشد اجتماعی آنها حمایت کند. بنابراین لازم است بدانیم چگونه زمان این تعامل با تکنولوژی برای کودکان را مدیریت کنیم. در ادامه راهکارهایی برای والدین ذکر میکنیم.
زمان بازی برای رشد مغز کودک خردسال از رسانههای الکترونیکی ارزشمندتر است. کودکان کمتر از ۲ سال با تماشای یک ویدیو اطلاعات بیشتری یاد میگیرند و به خاطر میآورند تا از یک ارائه زنده.
در ۲ سالگی، کودکان میتوانند از برخی از انواع استفاده از تکنولوژی مانند برنامهنویسی با موسیقی، حرکت و داستان بهرهمند شوند. با تماشا کردن با همدیگر، میتوانید به کودک خود کمک کنید تا آنچه را که میبیند درک کند و آن را در زندگی واقعی به کار گیرد. با این حال، زمان استفاده کودکان از موبایل نباید جایگزین خواندن، بازی کردن یا حل مشکل شود.
همانطور که فرزندتان رشد میکند، به خاطر داشته باشید که زمان بیش از حد یا کیفیت پایین استفاده از تکنولوژی میتواند منجر به این اتفاقات بشود:
آکادمی اطفال آمریکا از استفاده از رسانه، به جز چت ویدیویی، توسط کودکان کمتر از ۱۸ تا ۲۴ ماه جلوگیری میکند. اگر رسانههای دیجیتال را به کودکان ۱۸ تا ۲۴ ماهه معرفی میکنید، مطمئن شوید که کیفیت بالایی دارند و از استفاده از رسانههای انفرادی خودداری کنید. برای کودکان ۲ تا ۵ ساله، زمان استفاده کودکان از موبایل را به یک ساعت در روز با یک برنامهریزی با کیفیت بالا محدود کنید.
توجه کنید که همانطور که فرزند شما رشد میکند، رویکردتان باید تغییر کند. یک رویکرد یک اندازه مناسب برای همه کار نمیکند. شما باید تصمیم بگیرید که به فرزندتان اجازه بدهید هر روز چه مقدار از رسانه استفاده کند و چه چیزی مناسب او است.
همین قوانین را در محیط واقعی و مجازی فرزندتان اعمال کنید. در هر دو، با فرزندتان بازی کنید، مهربانی را بیاموزید، مشارکت داشته باشید و دوستان فرزندتان را بشناسید و بدانید که فرزندتان با آنها چطور معاشرت میکند. همچنین، به خاطر داشته باشید که کیفیت رسانهای که فرزند شما در معرض آن قرار میگیرد، مهمتر از نوع فناوری یا زمان صرفشده است.
همچنین هنگام استفاده کودکان از موبایل، از برنامهنویسی سریع، که درک کودکان خردسال برایشان مشکل است، برنامههایی با محتوای حواسپرتی زیاد و رسانههای خشن خودداری کنید. تبلیغات در برنامهها را حذف کنید، زیرا کودکان خردسال در تشخیص تفاوت بین تبلیغات و اطلاعات واقعی مشکل دارند.
در برخی مواقع فرزند شما در معرض محتوایی قرار میگیرد که شما تأیید نکردهاید و دستگاههایی که فیلتر اینترنت ندارند. با فرزندتان در مورد موقعیتهایی که ممکن است رخ دهد و رفتاری که انتظار دارید صحبت کنید.
فرزندتان را تشویق کنید که به طور انتقادی در مورد آنچه روی صفحه نمایشش میبیند فکر کند. از فرزندتان بخواهید که در نظر بگیرد که آیا همه چیز در اینترنت درست است یا خیر. آیا فرزند شما میداند که چگونه بفهمد یک وبسایت قابل اعتماد است؟ به فرزندتان کمک کنید بفهمد که رسانهها توسط انسانها با دیدگاههای متفاوتی ساخته میشوند. توضیح دهید که بسیاری از وبسایتها انواع فناوری دادهها را برای ارسال تبلیغات به کاربران یا کسب درآمد جمعآوری میکنند.
محدودیتهای معقولی را برای مدت زمان استفاده کودکان از موبایل تعیین کنید، به خصوص اگر استفاده فرزندتان از صفحه نمایش مانع درگیری در فعالیتهای دیگر شود. این نکات را در نظر بگیرید:
روابط آنلاین و رسانههای اجتماعی به بخش عمدهای از زندگی نوجوانان تبدیل شدهاند. کارشناسان پیشنهاد میکنند که برای نوجوان شما اشکالی ندارد که بخشی از این دنیاها باشد، تا زمانی که او رفتار مناسب را درک کند. موارد مجاز و غیرمجاز مانند ارسال پیامک، آزار و اذیت سایبری و به اشتراکگذاری اطلاعات شخصی آنلاین را توضیح دهید. به فرزندتان بیاموزید که چیزی را به صورت آنلاین ارسال یا به اشتراک نگذارد که نمیخواهد تمام دنیا تا ابد ببینند. مهم نیست که فرزندتان چقدر باهوش یا بالغ است، رفتار آنلاین و رسانههای اجتماعی او را زیر نظر داشته باشید. فرزند شما با استفاده از رسانهها اشتباه میکند. با فرزندتان صحبت کنید و به او کمک کنید تا از آنها بیاموزد.
همچنین یک مثال بزنید. در نظر بگیرید که فرزندتان شما را زیر نظر دارد تا نشانههایی را در مورد اینکه چه موقع استفاده از صفحه نمایشها و نحوه استفاده از آنها مشکلی ندارد، بیابد.
مدیریت استفاده کودکان از موبایل و رسانه یک چالش مداوم خواهد بود. اما با تدوین قوانین خانه -و مرور مجدد آنها با رشد فرزندتان- میتوانید به اطمینان از تجربهای امن کمک کنید.
مقالهای که خواندید، ترجمهای آزاد از سایت Mayo Clinic بود که توسط تیم پژوهشی و آموزشی آی قصه تهیه شده بود. پیشنهاد میکنیم مقالهی «حقوق کودک را فدای لایک نکنیم» را هم بخوانید.