مراقب چشمان کودکمان باشیم

۱۰ نکته ساده در زمینه مراقبت از چشم و راههای تقویت قدرت بینایی در کودکان
بینایی، یکی از مهمترین حواس پنجگانه است، زیرا انسان، بخش عمده اطلاعات مربوط به محیط اطرافش را از این طریق دریافت میکند. بهترین روش برای تشخیص و پیشگیری از بسیاری از مشکلات چشم کودکمان، مراقبت و انجام معاینات منظم است.
در صورت ابتلای فرزندتان به مشکلات بینایی یا سوزش چشم، بلافاصله با ارائه دهنده خدمات بهداشتی و پزشکی خود تماس بگیرید.
این مطلب را مجله کودک، تیم پژوهشی و آموزشی آیقصه از سایت معتبر momjunction ترجمه و بازنویسی کرده است.

نحوه بهبود بینایی در کودکان
از آنجایی که بچهها نمیدانند چطور از چشمان خود در برابر صدمات وارده و یا از دست دادن قدرت بیناییشان محافظت کنند، شما باید روشهای جلوگیری از آسیبدیدگی و عفونت چشم را به آنها یاد دهید. همچنین میتوانید با غربالگری چشم کودکتان، مشکلات بینایی او را شناسایی کرده و اقدامات لازم را برای محافظت و تقویت بیناییاش انجام دهید.
فرایند محافظت از بینایی کودک از زمان بارداری آغاز میشود. سیگار کشیدن در زمان بارداری میتواند به چشمان جنین آسیب بزند، بنابراین، باید حتی قبل از متولد شدن فرزندتان، کار مراقبت از چشمانش را شروع کنید. بنابراین، به منظور جلوگیری از بروز مشکلات چشمی قبل و هنگام تولد، سیگار را ترک کرده و مراقبتهای مربوط به دوران بارداری را انجام دهید.
نکات ساده و مختلفی در زمینه مراقبت از چشم کودکان و تقویت بینایی آنها وجود دارد. این نکات همچنین میتواند به پیشگیری از آسیبدیدگی چشم کودکان نیز کمک کند.

نکات مربوط به مراقبت از چشم کودکان
- رژیم غذایی سالم
داشتن یک رژیم غذایی سالم برای تقویت بینایی کودک و همچنین دیگر اندامها و رشد او، ضروری است. پس فرزندانتان را به خوردن غذاهای سالم و مغذی مانند سبزیجات تازه، تخم مرغ، ماهی، گوشت، و میوه تشویق کنید. سبزیجات برگدار سبز و زرد رنگ، از بهترین منابع ویتامین A هستند که از مواد مغذی ضروری برای سلامت چشم است.
کودکان خود را تشویق کنید بجای غذاهای فرآوری شده و هله هوله، از غذاهای خانگی تازه که دستپخت خودتان است بخورند. از یک رژیم غذایی ترکیبی و جامع برای فرزندان خود استفاده کنید تا تمامی ویتامینها و مواد معدنی به بدنشان برسد. برایشان میان وعدههای خانگی خوشمزه و سالم تهیه کنید که دوست داشته باشند.
- نوشیدن آب به مقدار فراوان
برای داشتن چشمانی سالم، باید به مقدار کافی، آب به بدن برسد. کودکتان را به نوشیدن حداقل ۴ لیوان آب در روز تشویق کنید. این مقدار آب، بسته به سن کودک، میزان فعالیت، و شرایط آب و هوایی تغییر میکند. آب برای فرایند تمیز کردن چشم لازم است.

- خواب کافی
برای داشتن چشمانی سالم، باید هر روز به مقدار کافی بخوابیم. خواب شبانه خوب باعث شادابی و جوانسازی بدن و آرامش چشمها میشود. بنابراین، برای ارتقاء سلامت چشمان کودکانتان، آنها را ترغیب کنید هر شب در یک ساعت مشخص به رختخواب بروند.
- آموزش نحوه استفاده درست از لنز طبی و عینک
بچهها هنگام استفاده از لنز طبی یا عینک، خیلی رعایت احتیاط را نمیکنند. پس شما باید آنها را به زدن عینک یا استفاده از لنزهای طبی ترغیب کرده و نحوه استفاده درست از آنها را یادشان بدهید. به آنها بگویید نباید هنگام مطالعه، عینک یا لنزشان را دربیاورند.
همچنین از آنها بخواهید عینکشان را قبل از بازی بردارند چون اگر شیشهاش بشکند، ممکن است به چشمانشان آسیب بزند. همیشه مطابق با نسخه چشم پزشک برایشان عینک بخرید و در زمان تعیین شده از سوی پزشک، آنها را برای معاینه یا تعویض شیشه عینک به مطب ببرید.
- کم کردن مدت زمان تماشای تلویزیون یا گوشی همراه
کودکان علاقه شدیدی به استفاده از تلفنهای هوشمند، تبلت، کنسول بازی، و رایانه دارند. استفاده طولانی مدت از این دستگاهها ممکن است باعث خستگی چشم شود.
مدت زمان استفاده از دستگاههای دیجیتال برای کودکان زیر ۵ سال، باید کمتر از یک ساعت در روز باشد. بچههای بزرگتر تنها باید یک ساعت در روز از این وسایل استفاده کنند. با کم کردن زمان استفاده از وسایل دیجیتال، باعث میشوید خواب کودک و فعالیتهای بدنی او لطمه نبیند. کودکان نباید درست قبل از زمان خوابشان از وسایل دیجیتال استفاده کنند و کودکان زیر ۱۸ ماه نباید برای مدتی طولانی به صفحه نمایش زل بزنند.
بچهها را ترغیب کنید به سمت فعالیتهای دیگر و بازی در بیرون از منزل روی بیاورند. اگر کودکتان به هر دلیلی مجبور به استفاده طولانی مدت از صفحه نمایش است، قانون ۲۰-۲۰-۲۰ را به او بیاموزید. به این معنی که هر ۲۰ دقیقه، به مدت ۲۰ ثانیه به نقطهای دیگر (غیر از کامپیوتر یا تلویزیون یا …) که در فاصله ۲۰ فوتی از او است نگاه کند. همین توصیه سالم میتواند سلامت بینایی فرزندتان را تضمین کند.

- ترغیب کودک به انجام فعالیتهای خارج از خانه
با گذراندن وقت بیشتر در خارج از منزل و فضای باز میتوان از بروز و پیشرفت میوپیا (نزدیک بینی) در کودکان جلوگیری کرد. پس شما باید فرزندانتان را تشویق کنید بجای ماندن در خانه و انجام بازیهای ویدئویی، بیرون بروند و در فضای باز بازی کنند. فعالیتهای بیرون از خانه به سلامت جسمی کودکان کمک زیادی میکند.
- نگذارید چشمشان را زیاد بمالند
بچهها اصولا زیاد چشمانشان را میمالند، بخصوص زمانهایی که دچار سوزش چشم میشوند یا یک جسم خارجی وارد چشمشان میشود. مالیدن زیاد ممکن است به چشمها آسیب زده و در اغلب موارد، میکروبهای روی دست به چشم منتقل شده و باعث بروز مشکلاتی مانند ورم ملتحمه میشوند.
به کودک خود بگویید بجای مالیدن چشمهایش، آنها را با آب سرد بشورد تا سوزش چشمانش از بین برود. والدین همچنین باید تکنیکهای مربوط به سلامت دستها را به فرزندان خود بیاموزند.
- محافظت از چشم
چشم بچهها در حین بازی و ورزش، شدیدا در معرض خطر آسیبدیدگی قرار دارد. شما باید تدابیر لازم را جهت محافظت از چشمان فرزندانتان در برابر نور خورشید و دیگر آسیبهای احتمالی در حین بازی و فعالیت اتخاذ کنید. برایشان عینکهای آفتابی یو وی (عینکهایی که دارای فیلتر اشعه فرابنفش خورشید هستند) بخرید و نگذارید مستقیما به خورشید نگاه کنند، زیرا ممکن است باعث سوختگی شبکیه چشم شود.
اهمیت استفاده از کلاه ایمنی و عینک ورزشی جهت جلوگیری از صدمات جسمی و تابش اشعه فرابنفش خورشید را برای بچهها توضیح دهید. اطمینان حاصل کنید که فرزندتان هنگام بازی در آب، از عینک مخصوص شنا استفاده کند.
هنگام بازی بیس بال، بسکتبال، فوتبال، هاکی، و غیره، بچهها باید حتما از عینکهای محافظ چشم ورزشی استفاده کنند. تقریبا ۹۰% از صدمات مربوط به چشم در کودکان، با استفاده از عینکهای محافظ قابل پیشگیری است.

- استفاده از اسباببازیهای ایمن و بیخطر
احتمال آسیبهای چشمی در اثر بازی با اسباببازی، در بچههای خردسال بیشتر است. بنابراین، سعی کنید برای آنها مخصوصا برای کودکان نوپا، اسباببازیهایی را انتخاب کنید که کمخطرتر هستند. از خرید اسباببازیهایی که سطح زبر و تیز دارند خودداری کنید زیرا ممکن است باعث صدمات تصادفی چشم شوند. گروه سنی مربوط به اسباببازی که توسط کارخانه سازنده روی جعبه و پاکت آن درج شده، چک کنید. انتخاب اسباب بازیهایی که مناسب سن کودک هستند، به جلوگیری از بروز صدمات چشمی ناشی از بازی با آنها کمک زیادی میکند.
- انجام معاینات منظم چشم
معاینات منظم چشم به تشخیص مشکلات بینایی در کودکان کمک زیادی میکند. در اکثر موارد، تشخیص و درمان به موقع میتواند به محافظت از قدرت بینایی کودک کمک کند.
استفاده از عینک و بروزرسانی قدرت لنز آن در فواصل زمانی که توسط پزشک تعیین شده نیز ضروری است. آکادمی چشم پزشکی آمریکا انجام غربالگری منظم بینایی را برای کودکان مبتلا به بیماریهای مزمن و یا دارای سابقه خانوادگی بیماریهای چشم اطفال توصیه میکند.
فرایند مراقبت از چشم کودکان شامل چند مرحله ساده مرتبط با بهداشت شخصی، ایمنی چشم، و تدابیر مراقبتی منظم است. شستن درست دستها میتواند خطر ابتلا به بسیاری از بیماریهای عفونی از جمله ورم ملتحمه را کاهش دهد. بنابراین، باید شیوه درست شستن دست را از سنین پایین به بچهها یاد دهید. همچنین، کودکان باید علیه سرخک هم واکسینه شوند، زیرا ابتلا به این بیماری، خطر کاهش بینایی و کوری را افزایش میدهد.
همچنین توصیه میشود تمامی مواد شوینده و پاککننده و سایر مواد شیمیایی منزل را دور از دسترس بچهها نگه دارید، زیرا تماس با این مواد باعث آسیب چشم میشود. مراقبت و معاینه منظم چشم باعث به تاخیر افتادن بروز یا پیشرفت بسیاری از بیماریهای چشم کودکانی که در گروههای پرخطر قرار دارند میشود.