تاثیر صفحه نمایش بر مغز کودکان

صفحه نمایشگر (تلویزیون، گوشی موبایل، تبلت، …) به واقع در حال تغییر مغز کودکان است
سوالی که پدر و مادرها زیاد می پرسند، میزان استفاده از صفحههای نمایش مثل گوشی موبایل، تلویزیون، تبلت،… و تاثیراتی که این دستگاهها روی بچهها می گذارند است. حتما شما هم به عنوان والدین این نگرانی را دارید که آیا استفاده از این دستگاهها بر هوش و یادگیری یا مغز بچهها تاثیر می گذارد. تحقیقات بر روی این موضوع همچنان ادامه دارد و هنوز نتیجه قطعی گرفته نشده ما در این مطلب به نتایج یکی از آخرین مقالات منتشر شده پرداخته ایم.
این مقاله توسط مجله کودک، تیم پژوهشی و آموزشی آیقصه گردآوری و ترجمه شده است.

مطالعه مهمی که بتازگی انجام شده نشان میدهد بخش ماده سفید مغز کودکانی که زمان قابل توجهی را صرف خیره شدن به صفحه نمایشگر دستگاههای دیجیتال میکنند، در حال تغییر است – ماده سفید، یکی از لایههای حیاتی مغز است که به کودک در پردازش کلمات و تبدیل آن به زبان و ارتباط معنیدار کمک میکند.
این پژوهش که در مجله JAMA Pediatrics منتشر شده است، بلافاصله پس از انتشار نتایج مربوط به مجموعهای از تحقیقات دیگر انجام گرفته که نشان میدهد میزان استفاده کودکان از تلفنهای هوشمند همچنان در حال افزایش است، بچهها بیشتر وقت خود را صرف تماشای فیلمهای آنلاین میکنند، و از همه نگرانکنندهتر اینکه، دو سوم کودکان قادر نیستند متون ادبیاتی و دانشگاهی را تا حدی قابل قبول بخوانند.
مطالعه اخیر که روی ۴۷ کودک ۳ تا ۵ سال انجام شده، توسط تعدادی از محققان در بیمارستان کودکان سینسیناتی اجرا شده است. این تحقیق شامل مصاحبه با والدین (فرزندتان چه مدت از وقت خود را صرف تماشای صفحه نمایشگر میکند؟ چه چیزهایی تماشا میکند؟ و غیره) و تصاویر MRI از مغز کودکان میباشد.
محققان دریافتند که تغییرات ساختاری مغز کودکان که ناشی از تماشای بیش از حد صفحه نمایشگر است – بویژه در سنین پایین – با سطح پایینتر مهارتهای زبانی و سوادآموزی رابطه دارد. به گفته جان هاتون، نویسنده ارشد این مطالعه در مصاحبه با مجله MIT’s Technology Review، اگرچه مقیاس پژوهش ما به عنوان یک مطالعه رفتارشناسانه، نسبتا کوچک است، اما یکی از بزرگترین مطالعاتی است که با کمک MRI کودکان خردسال انجام شده، و اولین مطالعهای است که به بررسی ارتباط بین مدت زمان تماشای صفحه نمایشگر و ساختار مغزی پرداخته است.

با این اوصاف، چه کاری از دست والدین برمیآید؟ هاتون در این رابطه، شعاری ساده دارد: «تا وقتی بچه سه ساله نشده، حق استفاده از دستگاههای دیجیتال و صفحه نمایشگر را ندارد»، با این استدلال که، بچهها علیالخصوص، بچههای خردسال به زمان مشخصی نیاز دارند تا پیوندی محکم و ناگسستنی با دنیای واقعی ایجاد کنند که در آن، پایههای زیربنایی حس ارتباط با مراقبین و مهارتهای زبانی اولیه تثبیت شده است.
غیر از این، چه کاری از دستشان برمیآید؟ در این راستا، محققان به زمان بیشتری نیاز دارند تا تاثیر طولانی مدت تماشای صفحه نمایشگر و محتوای آن بر روی مغز در حال رشد کودکان را بررسی کنند. اما چیزی که واضح است این است که والدین باید کمیت و کیفیت تماشای صفحه نمایشگر در کودکان را کنترل کنند.