رفتار کودک, کودک (۳ تا ۱۲ سال), مجله کودک

انواع قلدری!

مجله کودک، انواع قلدری

والدین حواسشان به کدام قلدری‌ها باشد

محققانی که در مورد قلدری مطالعه می‌کنند دریافتند که این پدیده خیلی پیچیده‌تر از چیزی است که در ظاهر می‌بینیم. به عنوان مثال، بسیاری از مردم، زمانی فکر می‌کردند که قلدری تنها شامل قلدری فیزیکی و فحش و ناسزاگویی است. اما در واقع، شش نوع قلدری وجود دارد که از بیرون کردن فرد از جمع و غیبت کردن در مورد او گرفته تا تمسخر نژاد و مذهب وی را شامل می‌شود.

همه قلدرها مثل هم نیستند. هر یک سبک متفاوتی داشته و از تاکتیک‌های مختلفی برای ترساندن و کنترل قربانیان خود استفاده می‌کنند. به عنوان مثال، بعضی از بچه‌هایی که قلدری می‌کنند، با حیله و نیرنگ و نقشه‌ای حساب شده به قربانیان خود حمله می‌کنند، در حالی که برخی دیگر، فقط بدجنسی می‌کنند. با آگاهی از انواع مختلف قلدری و همچنین انواع مختلف افراد قلدر که فرزندتان با آن‌ها رودررو می‌شود، قادر خواهید بود با آمادگی بیشتر و در هر موقعیتی به او کمک کنید.

این مطلب را مجله کودک، تیم پژوهشی و آموزشی آی‌قصه از سایت معتبر verywellfamily ترجمه و بازنویسی کرده است.

مجله کودک، انواع قلدری

قلدری فیزیکی

قلدری فیزیکی (جسمی) بارزترین شکل قلدری است. این نوع قلدری زمانی اتفاق می‌افتد که بچه‌ها از حرکات و رفتارهای بدنی برای بدست گرفتن قدرت و تحت کنترل درآوردن اهداف خود استفاده می‌کنند. معمولا این گروه از قلدرها نسبت به همسالان خود، جثه بزرگتری داشته و قویتر و پرخاشگرتر هستند. برخی نمونه‌های قلدری فیزیکی عبارتند از لگد زدن، ضربه زدن، مشت زدن، سیلی زدن، هل دادن، و سایر حملات جسمی.

برخلاف دیگر اشکال قلدری، شناسایی قلدری فیزیکی از همه آسانتر است. به همین دلیل، وقتی حرف از قلدری به میان می‌آید، اکثر مردم تنها این نوع قلدری به ذهنشان می‌آید. علاوه بر این، همیشه در مدارس به این نوع قلدری توجه بیشتری شده و انواع ظریف‌تر و زیرکانه آن مورد غفلت قرار می‌گیرد.

قلدری کلامی  

این گروه از قلدرها از کلمات، عبارات، و فحش و ناسزا برای بدست آوردن قدرت و کنترل قربانیان خود استفاده می‌کنند. معمولا، قلدرهای کلامی از توهین‌های بیرحمانه برای تحقیر و اذیت و آزار شخص استفاده می‌کنند. آن‌ها اهداف خود را بر اساس ظاهر، و نوع رفتار و کردارشان انتخاب می‌نمایند. همچنین در خیلی موارد، این گروه از قلدرها، کودکان با نیازهای ویژه را نیز هدف قرار می‌دهند.

شناسایی قلدری کلامی اغلب کار دشواری است، زیرا حملات شخص زورگو تقریبا همیشه زمانی اتفاق می‌افتند که بزرگترها در صحنه حاضر نیستند. در نتیجه، اغلب اینگونه برداشت می‌شود که این دو کودک فقط یکسری کلمات و عبارات ناخوشایند به یکدیگر گفته‌اند. بعلاوه، بسیاری از بزرگترها احساس می‌کنند حرف‌هایی که بچه‌ها می‌زنند، تاثیر چندانی بر دیگران نمی‌گذارد. به همین دلیل، اغلب به قربانی قلدری توصیه می‌کنند که این حرف‌ها را نادیده بگیرد. اما همه باید قلدری کلامی را جدی بگیرند.

تحقیقات نشان داده است که قلدری کلامی و فحش و ناسزاگویی پیامدهای جدی بدنبال داشته و باعث ایجاد زخم‌های عاطفی عمیق در کودک می‌شود.

مجله کودک، انواع قلدری

پرخاشگری رابطه‌ای

پرخاشگری رابطه‌ای یکی از انواع پنهانی و موذیانه قلدری است که در اغلب موارد، والدین و معلم‌ها متوجه آن نمی‌شوند. پرخاشگری رابطه‌ای که گاها با نام قلدری عاطفی شناخته می‌شود، نوعی دستکاری اجتماعی است که طی آن، بچه‌هایی که در سنین پیش‌نوجوانی و نوجوانی هستند سعی در آسیب رساندن یا تخریب جایگاه اجتماعی همسالان خود می‌کنند.

قلدرهای رابطه‌ای اغلب، فرد قربانی را از گروه همسالان طرد می‌کنند، پشت سرش شایعه‌پراکنی کرده، موقعیت‌های مختلف را دستکاری و باعث سلب اعتماد دیگران از او می‌شوند. هدف قلدر تهاجمی رابطه‌ای این است که با کنترل و زورگویی به شخص دیگر، جایگاه اجتماعی خود را بالاتر ببرد.  

در کل، دخترها بیشتر از پسرها از قلدری رابطه‌ای استفاده می‌کنند مخصوصا بین کلاس‌های پنجم تا هشتم، این نوع خیلی شایع است. به این دختران، اغلب لقب بدجنس و خبیث و یا دشمن دوست‌نما داده می‌شود. این گروه از قلدرها، قربانیان خود را دست انداخته، به آن‌ها توهین می‌کنند، نادیده می‌گیرند، از گروه خود بیرون کرده و آن‌ها را می‌ترسانند.

اگرچه، پرخاشگری رابطه‌ای بیشتر در دوران متوسطه (راهنمایی) اتفاق می‌افتد، اما تنها محدود به سنین پیش‌نوجوانی نیست. در حقیقت، برخی از رؤسای قلدر و دیگر قلدرهای محیط کار نیز دست به پرخاشگری رابطه‌ای می‌زنند.

مجله کودک، انواع قلدری

قلدری رایانه‌ای  

وقتی بچه‌ای در سنین پیش‌نوجوانی یا نوجوانی از اینترنت، تلفن هوشمند و یا دیگر دستگاه‌های دیجیتال برای آزار و اذیت، تهدید، تحقیر یا هدف قرار دادن شخصی دیگر استفاده می‌کند، این بمعنای قلدری رایانه‌ای است. اگر شخص آزاردهنده یک فرد بالغ باشد، به آن مزاحمت سایبری یا کمین سایبری گفته می‌شود.

از جمله موارد قلدری رایانه‌ای می‌توان به پست کردن تصاویر آزاردهنده، تهدید آنلاین، و ارسال ایمیل‌ یا پیامک‌های آزاردهنده اشاره کرد. از آنجایی که نوجوانان و پیش‌نوجوانان همیشه متصل به اینترنت هستند، قلدری رایانه‌ای به مساله‌ای رو به رشد در میان جوانان تبدیل شده است. یکی دیگر از دلایل گسترش این پدیده این است که این قلدرها قادرند بدون اینکه شناسایی شده و یا گیر بیفتند، اهداف خود را مورد آزار و اذیت قرار دهند.   

قلدرهای رایانه‌ای اغلب الفاظ و کلماتی را بکار می‌برند که شهامت گفتن آن بصورت رو در رو را ندارند. فناوری به آن‌ها حس ناشناس ماندن، امنیت و دور ماندن از خطر می‌دهد. از آن طرف، قربانیان قلدری رایانه‌ای احساس می‌کنند مورد حملات پایان‌ناپذیر قرار گرفته‌اند. چراکه قلدرها می‌توانند در هر زمان و مکان و اغلب در فضای امن خانه، به قربانیان خود دست یافته و آن‌ها را مورد آزار و اذیت قرار دهند. در نتیجه، قلدری رایانه‌ای، عواقب و پیامدهای قابل توجهی با خود به همراه دارد.   

مجله کودک، انواع قلدری

قلدری جنسی  

قلدری جنسی شامل اعمال و رفتارهای مکرر و آسیب‌رسان و تحقیرآمیز است که جنسیت فرد را هدف قرار می‌دهد. نمونه‌هایی از آن عبارتند از فحش‌های جنسی، اظهارنظرهای بی‌ادبانه، حرکات مبتذل، لمس بدن فرد، پیشنهاد رابطه جنسی، و محتوای پورنوگرافی. مثلا ممکن است کودک قلدر با الفاظ و کلماتی زشت و شرم‌آور در مورد قیافه، جذابیت ظاهری، رشد جنسی و یا فعالیت‌های جنسی یکی از همسالان خود اظهارنظر کند.

در حالات شدیدتر، قلدری جنسی راه را برای تعرض جنسی باز می‌کند. در اغلب موارد، دختران هدف قلدری جنسی هم از سوی پسران و هم از سوی سایر دخترها قرار می‌گیرند. در این حالت، پسرها بدن دختران را به شکلی ناشایست لمس می‌کنند، با کلماتی رکیک در مورد بدن آن‌ها حرف می‌زنند، و یا پیشنهادات بیشرمانه برای رابطه جنسی به آن‌ها می‌دهند. اما دخترانی که دختران دیگر را مورد آزار و قلدری جنسی قرار می‌دهند، آن‌ها را با کلماتی چون “فاحشه” یا “ولگرد” صدا می‌کنند، شکل و ظاهر و بدن آن‌ها را مسخره می‌کنند و یا دست به هرزه‌نکوهی (یعنی این که زنان به خاطر رفتار جنسی شان نکوهش شده و مورد انتقاد قرار گیرند) می‌زنند.

ارسال پیامک‌های جنسی نیز می‌تواند به قلدری جنسی منجر شود. مثلا اگر دختری عکسی از خودش را برای دوست پسرش بفرستد، پس از بهم خوردن رابطه‌شان، ممکن است آن پسر، عکس را در صفحه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارد. به این ترتیب، دختر، هدف قلدری جنسی قرار می‌گیرد زیرا مردم بدنش را مسخره کرده، او را با عناوینی زشت و شرم‌آور خطاب می‌کنند، و با کلماتی مبتذل در مورد او اظهارنظر می نمایند. حتی بعضی از پسرها ممکن است ارسال عکس را نشان‌های از دعوت علنی دختر برای رابطه جنسی و یا تعرض به او قلمداد کنند.

قلدری پیش‌داورانه  

قلدری پیش‌داورانه مبتنی بر تعصباتی است که برخی بچه‌ها در سنین پیش‌نوجوانی و نوجوانی نسبت به نژادها، مذاهب، یا گرایش‌های جنسی مختلف دارند. این نوع قلدری می‌تواند دیگر انواع قلدری را نیز در بر گیرد. در این نوع قلدری، بچه‌ها کسانی که با آن‌ها فرق دارند را هدف قرار داده و  آن‌ها را به عنوان قربانیا خود انتخاب می‌کنند.

اغلب اوقات، این نوع قلدری از شدت بالایی برخوردار بوده و ممکن است به جرائم ناشی از نفرت منجر گردد. هر زمان که کودکی بخاطر گرایش جنسی، نژاد یا مذهبش مورد قلدری قرار بگیرد، باید به مسئولین گزارش شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *