کی و چطور به بچهها در مورد پول آموزش دهیم؟

بچهها و پول، یکی از بحثبرانگیزترین مباحث در حوزه فرزندپروری است و هزاران رویکرد برای پرداختن به این موضوع وجود دارد. برخی از بچهها به شکلی بی حدو مرز پول خرج میکنند، برخی دیگر مبلغ ثابت و مشخصی به عنوان پول توجیبی دریافت میکنند، بعضی از آنها برای گرفتن پول از پدر و مادرشان کار میکنند، و بعضی نه.
همچنین سنی که در آن، والدین تصمیم میگیرند به فرزندان خود، اختیار و اطلاعات بیشتری در مورد پولی که خرج میکنند بدهند نیز از خانوادهای به خانواده دیگر فرق میکند.
هیچ پاسخ درست یا غلطی در این زمینه وجود ندارد، اما انجام برخی دستورالعملهایی که از سوی متخصصین ارائه شده میتواند راهگشا باشد.
این مطلب را مجله کودک، تیم پژوهشی و آموزشی آیقصه از سایت معتبر melbournechildpsychology ترجمه و بازنویسی کرده است.

بهرحال، این موضوع پیامدهای گستردهای به همراه دارد. رفتاری که با بچهها در زمینه مسائل مالی می شود تاثیربسیاری در رفتار آنها در بزرگسالیشان دارد.
این را میدانیم، زمانی که بچهها بزرگ شوند، پول به یکی از عوامل زیربنایی، بشدت انگیزهبخش، و کاملا سرنوشتساز در زندگی آنها تبدیل خواهد شد.
اما در عین حال، آیا باید این فرصت را هم داشته باشند که بدون استرس و دلمشغولیهای مسائل مالی که مخصوص دوران بزرگسالی است، کودکی کنند و از این دوران لذت ببرند؟
دانی کافمن که یکی از روانشناسان موسسه روانشناسی ملبرن است میگوید: “بنظر من، یادگیری نحوه مدیریت پول در سنین پایین، اصلا خجالتآور نیست.”

اما شاید بهتر باشد بجای اینکه یک سیستم پاداش پولی برای کودک در نظر بگیریم، سعی کنیم در مراحل ابتدایی آموزش نحوه مدیریت پول، بیشتر روی خرج کردن و بودجهبندی متمرکز باشیم تا پول درآوردن.
مثلا گاهی میتوانیم به بچههای خردسال، ۵ دلار در هفته بدهیم، آن هم بدون هیچ شرط و شروطی، فقط برای اینکه خودشان تصمیم بگیرند چطور این پول را خرج کنند.
پس بجای اینکه برای پولی که بدست آوردهاند، کار کنند، مبلغ محدودی به آنها داده میشود که باید آن را بر اساس تمام چیزهایی که میخواهند طی آن هفته بخرند، بودجهبندی کنند، که شامل نوشیدنیهای ویژه، اسباببازی، یا هر چیز دیگری است که در مجموعه “خواستهها” در مقابل “نیازها”ی شان قرار میگیرد.
این مبلغ محدود، در عین اینکه به کودکان اندکی استقلال مالی میبخشد، به آنها یاد میدهد که خواستههایشان را از نیازهایشان متمایز کنند و اهمیت بودجهبندی را بفهمند.
و آنها از همان دوران کودکی یاد میگیرند که براحتی و بدون احساس گناه، در مورد نحوه خرج کردن پولی که در دست دارند، تصمیم بگیرند.

البته این بدان معنا نیست که بچهها نباید در انجام کارهای خانه مشارکت کنند.
بلکه باید کارهای خانه را بدون دریافت دستمزد انجام دهند.
اسکات پاپ، مشاور سرمایهگذاری، مشکل پول دادن به بچهها در ازای انجام کارهای خانه را اینگونه توضیح میدهد:
“اساسا چیزی که به فرزندتان میگویید این است که تنها راهی که میتوانید او را وادار کنید کار مثبتی برای خانوادهاش انجام دهد و در کارهای خانه همکاری کند، دادن پول به عنوان رشوه به او است.”
اسکات و دانی متفقاً بر این باورند که وقتی فرزندتان آنقدر بزرگ شد که بتواند از شما پول توجیبی درخواست کند – یعنی زمانی که کارها بصورت مستقل یا با کمک دوستانشان انجام میدهد – آنگاه باید برای بدست آوردنش، کار کند.
اسکات توضیح میدهد: “اگر به کسی در ازای کار نکردن، پول بدهید، در واقع دارید به او یاد میدهید که کاملا استحقاق آن را دارد.”

اگرچه برخی از کارها مانند شستن ظرفها یا مرتب کردن منزل باید جزئی از زندگی مشترک در یک خانه باشد، اما برای گرفتن پول توجیبی، بهتر است کارهایی غیرمعمول مثل باغبانی یا شستن ماشین را به بچهها بسپارید.
اسکات مصر است که شاید بچهها بخاطر این ایده، به شما غر بزنند و آه و ناله کنند، اما نه تنها از حس مسئولیت همراه با انجام کارهای خانه لذت میبرند، بلکه بواسطه آن، به بلوغ بیشتر میرسند.
دانی میگوید: “خوب است که برای پول درآوردن، کار کنید و حس رضایت ناشی از آن را تجربه نمایید.”
اسکات اظهار میکند: “بچهها هم میخواهند به بقیه نشان دهند که میتوانند بار این مسئولیت را به دوش بکشند.”
اما والدین باید چقدر به بچههای خود پول بدهند؟
اسکات معتقد است، ۱ دلار برای هر سال از سن کودک، معیار خوبی است.
یعنی کودک ۵ ساله، ۵ دلار میگیرد، ۱۰ ساله، ۱۰ دلار، و ۱۵ ساله احتمالا هیچی نباید بگیرد، زیرا باید یک کار نیمهوقت برای خود پیدا کنند!
در نهایت، این به خود شما بستگی دارد که کی و چطور میخواهید دادن پول به فرزندتان را شروع کرده و مسائل مالی را به او آموزش دهید.
اما تمامی این نظریات نشان میدهد که برای آموزش مسئولیتپذیری به کودک، هیچ وقت زود نیست، چراکه هم از آن لذت میبرد و هم به بالا رفتن اعتماد بنفس و حس استقلال او کمک زیادی خواهد کرد.
این مطلب را مجله کودک، تیم پژوهشی و آموزشی آیقصه از سایت معتبر melbournechildpsychology ترجمه و بازنویسی کرده است.